Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 07/05/2007
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Simona Maties
Titlul articolului: Politistii din Londra invata limba infractorilor romani
Acces online: https://old.cotidianul.ro/politistii_din_londra_invata_limba_infractorilor_romani-25669.html


"N-am facut nimic, sefu!" invata politistii britanici din ghidul de conversatie englez-roman replicile hotilor din Romania.

 

Potrivit cotidianului "The Daily Mail", initiativa publicarii unui ghid de conversatie roman-englez vizeaza stoparea valului de criminalitate in care sint implicati hoti est-europeni, in special in cartierul West End din Londra. Dupa ce Romania a aderat la UE in ianuarie, furturile s-au inmultit, pentru ca bandele de crima organizata si cersetorii au umplut strazile in cautare de bani lichizi si obiecte de valoare.

 

Cind sint opriti de politie, majoritatea suspectilor romani pretind ca nu cunosc limba engleza. Pentru a rezolva problema, cei 1.600 de agenti din zona Westminster au primit un ghid de conversatie, cu expresii care sa-i ajute in munca de zi cu zi.

 

Brosura cuprinde zece intrebari de baza de genul: "Scuzati-ma!", "Pot sa vorbesc cu dvs.?", "Pot sa intreb ce faceti in zona aceasta?", "Va rog sa-mi spuneti numele si prenumele", "Semnati aici, va rog".

 

 

Conform sursei citate, sint indicate expresii ce ar putea fi folosite de infractorii romani: "Am dat cu nuca-n perete", "M-ai prins cu mita-n sac", "N-am facut nimic, sefu'!", dar si intrebari precum "Cum pot cere azil politic?", "Cum pot beneficia de un avocat din oficiu?".

 

Multi dintre cei arestati sint recidivisti, expulzati din Marea Britanie ca imigranti ilegali inainte de aderarea Romaniei la UE. In ianuarie, in Westminster s-au inregistrat 545 de furturi de buzunar, fata de 454 in urma cu un an, iar in metrou au fost raportate 544 de furturi, fata de 494 in 2006. Din 27 de persoane arestate in ianuarie, 22 erau de origine est-europeana
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.